Beroeps(z)eer

Tijdens mijn eerste kenben-c-vrije-keuze6-jpg-064nismaking met de website van Stichting Beroepseer, viel mij op dat er gesproken werd over beroepseer en beroepszeer. Die ene letter z maakt ’n hele wereld van verschil. Terugkijkend op mijn leven als politieman kreeg ik natuurlijk met beide te maken. Zowel de eer als het zeer zorgden ervoor dat ik tijdens mijn 43-jarige loopbaan bij de politie doorlopend veranderde, ook in mijn persoonlijke leven. Dat is maar goed ook, ik zou anders totaal vastgeroest en gedesillusioneerd het korps hebben verlaten, als ik het zou hebben overleefd.
Lees verder →

Review De Blauwe Diender

Goed boek waarin Jacques heel duidelijk verwoordt wat het betekent om
een ” blauwe diender ” te zijn. Door jouw boek te lezen heb ik een
andere kijk gekregen op het leven van een politieman, uiteraard ben
jij op de eerste plaats ook een mens van vlees en bloed. Men oordeelt
vlug als er iets gebeurt waarbij politie is betrokken en door jou heb
ik de andere kant kunnen ervaren en dat was zeker de moeite waard.
Ik kan me ook heel goed voorstellen dat het regelmatig zorgde voor
frustratie, je werk naar eer en geweten willen doen maar gehinderd
worden door ….vul maar in.
Tijdens je hele werkzame leven als politieman werd je en voelde je je
gesteund door de achterhoede, je echtgenote in deze en dat wil ik toch
ook even vermelden aangezien dat niet altijd vanzelfsprekend is.
Zij zal regelmatig thuis hebben gezeten in angst en maar hopen dat je
weer heelhuids thuis zou komen, er zijn genoeg politiemannen die het
niet meer kunnen navertellen!

Ria Peters

Moreel besef

Boek De Blauwe DienderVan politiemensen wordt een groot moreel besef verwacht. De diender dient te beschikken over empathisch vermogen, een sterk rechtsgevoel is vanzelfsprekend en de agent moet vooral loyaal zijn aan het opgelegde gezag zijn. De Politiewet is hier hartstikke duidelijk in. Recent onderzoek van de Tilburg University geeft aan dat het morele besef van de agent hoog is.
Lees verder →

De sollicitatie

De laatste tijd lees ik veel artikelen over diversiteit binnen de politie, over problemen die zich m.n. onder allochtonen zouden voordoen en dat de wervingsprocedure en verlaging van sollicitatiedrempels daar mede oorzaak van zouden kunnen zijn. Dat is natuurlijk een enorm complex onderwerp, dat ik hier niet in een artikeltje kan omschrijven. Ik laat dat liever over aan experts.
Tijdens het lezen van een aantal van deze artikelen moest ik wel regelmatig terugdenken aan de tijd dat ik solliciteerde bij de politie. Dat was in het voorjaar van 1969. In een totaal ander tijdsgewricht, in een geheel andere wereld. In mijn autobiografische kroniek De Blauwe Diender heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan mijn sollicitatie toentertijd. Als je dit leest – hetgeen wel iets meer tijd vergt dan mijn andere berichten op deze website –  dan begrijp je wellicht iets beter waarom de huidige lichtingen jonge politiemensen heel anders zijn dan die van mijn generatie.

Trots op je beroep

Lees verder →

Kletsmajoor

karikatuur-door-gady-mirtenbaum-3-dichtbijIk weet het, ik praat wat bij elkaar, soms tot ergernis van anderen toe. Soms word ik tot de orde geroepen en dat is maar goed ook. Ik zou gewoon doorgaan. Als je eenmaal een moelejan bent – in mijn dialect de uitdrukking voor een kletsmajoor – dan ben je nauwelijks te stoppen. Ik ben de tegenpool van de stille, iemand die je met geen mogelijkheid aan het praten krijgt.

Lees verder →

Over het weer gesproken

‘Wat ’n weertje hé?’

16la_koeien

Schilderij: Alfons Smeets Schin op Geul

Deze opmerking is in deze warme zomertijd de meeste gebruikte, wanneer bekenden (en soms ook onbekenden) elkaar toespreken. Volgens mij komt dat doordat er een verkleinwoord wordt gebruikt, dat de klemtoon op ‘weertje’ wordt gelegd en dat de woorden op een vrolijke, opgeluchte manier worden geuit.
Want zou je zeggen: ‘Wàt ’n weer, hé?’ en je legt de klemtoon op ‘wat’ en je klinkt ’n beetje sikkeneurig, dan weet je direct dat het buiten regent, stormt of te koud is.
Volgens mij is het weer het meest besproken onderwerp in ieders mensenleven. Ik laat me er hier ook door meeslepen.
Lees verder →

Hoog bezoek uit China

Wie had dit ooit kunnen denken?

Lulu Wang _5

Tot een jaar of vijf geleden was dit ondenkbaar, maar sinds mijn kennismaking met Lulu Wang  in 2012, is er een soort literaire vriendschap ontstaan tussen – je kan bijna spreken van – geestverwanten. Ik heb haar een paar keer thuis bezocht, we spraken elkaar uitgebreid over onze literaire bezigheden en ik kreeg uitnodiging voor een aantal presentaties en voor de opening van een Chinese Culture Club in Den Haag. Lulu bleek zeer geïnteresseerd te zijn in mijn leven en werk als politieman en hoe ik omging met de impact van het beroep.
Verder stelt zij grote interesse in de overeenkomsten en verschillen tussen dit beroep binnen twee totaal verschillende culturen, die van China en die van West-Europa, m.n. die van Nederland. Met name t.a.v. onderwerpen als gezag, morele weerbaarheid en bevoegdheden.
Lees verder →